I en bostad får endast gasol för det egna behovet förvaras. Det normala behovet i ett hushåll anses vara en gasolbehållare för förbrukning och en i reserv. Vardera behållare får rymma högst 30 liter (behållartyp P11-storlek).
Utöver detta får annan brandfarlig gas (t ex acetylen) förvaras i ett utrymme som är brandtekniskt avskilt från bostaden. Är behovet större än 60 liter gasol eller 5 liter annan brandfarlig gas måste tillstånd sökas hos kommunen. Utrymmet får inte ligga ikällarplan eller på vinden.
I förråd eller garage som är avskilda från bostaden i lägst brandteknisk klass EI 30 får gasolbehållare, samt två behållare av annan brandfarlig gas (t ex acetylen) förvaras. Utrymmet ska vara ventilerat.
I flerbostadshus får gasolbehållare med en volym av vardera högst 5 liter (blå campingbehållare 2 kg) förvaras. Behovet av gasol avgör antal behållare. Det normala behovet i ett hushåll anses vara en behållare för drift och en i reserv. I normalfallet blir detta två behållare om vardera 5 liter.
Förvaring på icke inglasad balkongDet lämpligaste stället att förvara gasolbehållare i flerbostadshus är på en balkong, under förutsättning att den inte är inglasad. På en öppen balkong får behållarstorleken P11 (max 30 liter) förvaras. Om man så vill kan behållarna förvaras i ett ventilerat plåtskåp för att skydda dem mot väder och vind.
Förvaring på inglasad balkongFör en inglasad balkong gäller samma förvaringsregler som inomhus. Det innebär att gasolbehållare med volymen högst 5 liter får förvaras där. Förvaring av gasolbehållare i vinds- och källarförråd och flerbilsgarage är förbjudet.
Förvaring får ske på ovanstående förbjuden placering med s.k. tekniskt byte och då krävs alltid tillstånd.
Har du ytterligare frågor så kontakta oss gärna.