MuurikkaTM

 

Att laga mat på Muurikka produkter är en upplevelse. Det är bara fantasin som sätter stop för vad som kan tillagas på en stekhäll från Muurikka.

 

Bild: muurikka-48cm-natur-web.jpg

Muurikka finns från 32 - 100 cm. 

 

Laga mat på Muurikka stekhällarar och bjud över några vänner. De blir garanterat glatt överaskade. Det finns nog inte någon som inte blir lite imponerad när man plockar fram picknickmuurikkan från ryggsäcken på fikarasten under fjällvandringen.


Bild: Muurikka-100-cm-natur-web.jpg 

100 cm MuurikkaTM för stora sällskap.

 

Lite om MuurikkaTM

Muurikkas stekhällar är tillverkade i varmvalsat stål och har inte behandlats på något sätt när du köper dem. Det enda som behöver göras för att ta stekhällen i bruk är att värma upp och olja in den.

 

Muurikka stekhällar finns i storlekarna 32 cm, 48 cm, 58 cm och 100 cm. Muurikka 100cm finns med och utan vindskydd. Till dessa produkter finns också gasolbrännare och andra tillbehör.

 

Muurikka Wok är en lite djupare variant av Muurikkan. Den har en Ø på 43 cm med ca 22 cm långa löstagbara ben och ett djup på 8.5 cm.

 

Gasolbrännare till Muurikka


Bild: muurikka-algonp30.jpg   Bild: muurikka-algonp40.jpg

   

  • Vi har gasolbrännare till alla MuurikkaTM

 

  • Vi hyr även ut 100 cm MuurikkaTM

 

 

En skrytmåltid vid jaktkojan.......

(1 pers) Ett recept för picknick-muurikkan


Ingredienser:
1 bit filè ca 150 g (älg eller nöt)
1 bit ädelost
2 skivor bacon
salt, peppar
kokt potatis
inlagd gurka

 

Gör så här:

Förberedelser: Koka potatisen och dela i lämpliga bitar. Skär löken i smala halvmånar.

1. Bulta filèn lätt, skär en ficka i sidan på filèn. Fyll filèn med en rejäl bit ädelost. Krydda med salt och peppar. Linda bacon runt köttbiten och fäst eventuellt med tandpetare.
2. Bryn potatisen och löken i picknick-muurikkan. Krydda potatisen lätt.
3. Lägg efter en stund köttbiten på stekpannan och stek i 2-4 min på var sida.
4. Mot slutet tillsätts den inlagda gurkan och låt den också bli varm.
5. Njut av måltiden och låt jaktkamraterna häpnas över din kokkonst.

Tips: Häll på lite grädde mot slutet så blir det en god sås.

 

 

Några recept som kanske får igång din fantasi!
 

Tunnbröd på Muurikkan (8-10st) Ingredienser:
25 g jäst
2 msk olja
1 msk ljus sirap
1 tsk salt
2 dl kornmjöl
2 dl rågsikt
4-5 dl vetemjöl
3 dl mjölk

Gör så här:
Värm Mjölk och olja till 37° (gör som en vanlig "bulldeg"). Låt jäsa i ca 40 minuter.

Alternativ metod:
Blanda allt kallt, lös upp jästen i lite socker. Låt jäsa i några timmar.

1. Dela degen i 8-10 bitar.
2. Kavla ut tunna (ca 2mm) runda kakor. För att undvika blåsor vid gräddningen bör degen naggas med gaffel eller helst kavlas med kruskavel.
3. Grädda på bägge sidorna på Muurikka stekhäll 

 

Bild: muurikka-deg.gif 

 

Jägarens hopkok (4 pers)

Ingredienser:
400 g kött (älg, kalv, gris)
1 gul lök
10 medelstora potatisar
500 gram färsk svamp (med fördel kantareller)
3 dl matlagningsgrädde
1 klick creme fraiche
salt, peppar

Gör så här:

Förberedelser: Koka potatisen inte helt färdig och tärna i lagom stora bitar. Skär köttet i strimlor, dela löken i smala klyftor. Ansa och dela svamparna.

1. Bryn köttet, krydda med salt och peppar.
2. Tillsätt lök och svamp, låt det hela fräsa tills svampen tappat all vätska.
3. Lägg i potatisen och låt allt bli varmt.
4. Häll över grädde och tillsätt creme fraiche.
5. Servera direkt från muurikkan och låt er väl smakas.

Tips: Detta är en rätt där man använder det man har hemma. Tillsätt gärna bacon, lingon eller något annat spännande.

 

Bild: Muurikka-WOKnatur-2-.jpg 

 

Idrefjällens chili (4 pers)

Ingredienser:
400 g köttfärs
2 hackade gula lökar
2 burkar krossade tomater med smak av chili
1 burk kidneybönor (410 g)
1 burk borlottibönor (410 g)
1 burk majs (150 g)
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd chilifrukt
salt, peppar
stark paprika
cayenne peppar
Formfranska

Gör så här:

Förberedelser: Hacka lök, vitlök och chili. Skölj bönorna väl i kallt vatten. (Den som ska tillaga maten en bit från hemmet kan med fördel öppna konserverna hemma och hälla över i lämpliga burkar.)

1. Bryn köttfärsen med lite matfett på muurikkan, tillsätt löken och låt den fräsa med en stund. Krydda med salt, peppar, paprika och cayenne peppar. Tillsätt vitlöken och chilin och låt det hela fräsa ett tag till.
2. Häll i burkarna med krossade tomater och låt koka 15 min.
3. Smaka av köttfärsblandningen med kryddorna, vänd sedan ner bönorna och majsen. Låt alltihop bli varmt. Bönorna får inte koka för länge för då blir de mosiga.
4. Servera med franskbröd rostat på muurikkan.

Tips: För den som gillar mat med hetta, tillsätt lite extra vitlök och använd habanero istället för chili.